Followers

add your link here ^_^

08 November 2009



tajuk:pengalaman yang tidak dpt dilupakan
masa:lebih tengahri(pukul 12 tghari dan keatas
lokasi:behrang 2020
kelas:Darjah 3 ABComei

Alkisah bermula dimana 4 org rakan kembali dr tempat mengaji mereka di sesuatu tempat yg dirahsiakan…perut mereka berempat sgt2lah kelaparan kerana sudah beberapa jam tak makan nasi…perjalanan dr tempat mengaji ke rumah mereka tidak lah sejauh mana lebih kurang 2 marhalah kut..Dengan menaiki kenderaan beroda 4 atau6 (not sure)mereka dengan gembiranya pulang ke rumah dengan niat nk tdo+mkn..Berdekatan dengan rumah sewa mereka ada gerai makanan yang menjual nasi berlauk,maka mereka membuat keputusan utk trun dr kenderaan beroda 4 atau 6 (not sure). Utk membeli mkanan…Dengan penuh bersemangat mereka ber4 jalan kaki la menuju ke destinasi yang ingin dituju…Setelah kepenatan berjalan kaki ke gerai terserbut,alangkah terkejutnya mereka apabila gerai tersebut tutup (close today)…Dengan perasaan hampa+kecewa+lapar yg amat sgt,mereka pun kembali ke rumah….
Setelah tiba dirumah mereka mengadu kelaparan dan tertanya2 “kenapa kedai mak cik M tutup yer???Persoalan itu telah menimbulkan byk jwpan dr semua pihak..Namun,kebenaran masih tidak dpt dikenalpasti..Setelah itu, salah seorang dr mereka hendak membasuh tangan dan malangnya air pulak tak ada…maka,mereka ber4 rasa amatlah tidak selesa…(phm2 ler),tambahan pula air tangki pon sudah kering(mcmane leh jd mcmtue?)….Dengan pantasnye mereka membuat aduan kepada lembaga air yg terdekat.Setelah bertanya,didapati tangki air besar bocor dan tgh diselengarakan…Selain itu juga,org air juga sempat kasi tau yg bekalan air akan ader ptg2 nnt…Wahhh nk kencing berak sume mcmaner???Susah kan xde air…Apakah perasaan mereka masa itu????hanya Tuhan je yg tau…Mereka pun pergilah ke Petronas yg terdekat utk solat…Kemudian dgn perasaan gembira mereka pulang ke rumah kmbali….Tamatlah cerite 4 org rkan bersama air mereka…huhuhuu

Moral yg dipelajari dr cerita ini ialah:
1)Jgn membazir air
2)Jangan mandi terlalu lama
3)Gunakan air dgn secukup rasa..huhuhu
4) Jangan clumsy bila ada problem mcm kt atas ni + pilih lgkah yg bjak
5)Berjimat cermat amalan mulia

3 sudah conteng ^_^:

EN.ROBOT said...

morol..? apakah..?
cam murai kah...?
agagagaga,..,~

Anonymous said...

sure x mndy sume owg kat umah 2 an..huhu..busuk2...

misz puteri said...

huhu..bukan en robot..hehe..typing error...

Post a Comment